logo

[In Dutch] Adaptive of Responsive Webdesign?

About this project

Project details


Nu steeds meer mensen hun telefoon of tablet gebruiken om op internet te surfen, wordt het ook steeds belangrijker dat websites op allerlei verschillende schermformaten weergegeven kunnen worden. Vaak wordt dit “responsive webdesign” genoemd, maar ook de term “adaptive webdesign” komt met enige regelmaat terug. Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten tussen die twee benamingen?

rwd02Overeenkomsten adaptive en responsive webdesign
Adaptive en responsive webdesign hebben een gemeenschappelijk doel: ze moeten er beide voor zorgen dat een website op ieder mogelijk scherm of apparaat zo goed mogelijk wordt weergegeven. Ook de manier waarop dat gedaan wordt is voor beide grotendeels hetzelfde: er wordt gebruik gemaakt van media queries, die ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van websites op verschillende manieren kunnen worden ingeladen op verschillende schermformaten.

Responsive webdesign
De term “responsive webdesign” is bedacht door Ethan Marcotte, die later een boek over het fenomeen geschreven heeft. Hierin stelt hij vast dat responsive webdesign drie belangrijke kenmerken heeft:

  1. Een flexibele layout die op een grid gebaseerd is
  2. Flexibele afbeeldingen, video’s en andere media
  3. Gebruik van media queries

Wanneer je meer wilt lezen over de voordelen en nadelen die responsive webdesign met zich meebrengt, kan ik je het artikel aanraden dat Onzekennisbank over het onderwerp geschreven heeft. Ook onze infographic over responsive webdesign biedt extra toelichting.

rwd01

Voor adaptive webdesign gelden in grote lijnen dezelfde kenmerken: ook adaptive websites zijn flexibel dankzij media queries. Het grote verschil is echter dat adaptive webdesign verder gaat dan de responsive variant. Waar responsive webdesign alleen de weergave van de site aanpast aan het schermformaat, kunnen bij adaptive design ook de functies van een website aan het apparaat worden aangepast. Een voorbeeld van adaptive webdesign is bijvoorbeeld een knop met “Winkels dichtbij mijn locatie” die alleen wordt weergegeven wanneer de website op een smartphone bekeken wordt.

Het onderscheid tussen de twee termen is, met andere woorden, subtiel – maar daarom niet minder belangrijk. Een adaptive website doet wel degelijk andere dingen dan een responsive website, en wie zijn website optimaal aan al zijn bezoekers aan probeert te passen, zal zich daar zeker van bewust moeten zijn! Door: tweepixels.nl

 

Do you like this project?

Let's talk about yours!

Get in touch

Contact us:

[email protected]

Opening Hours

Monday - Friday
10:00 - 19:00 CET

Made with and passion by Cubex™